Deň otázok a odpovedí s osobnosťou paralympijského športu – Alenka Kánová – sobota 25.7.2020

V sobotu 25. júla 2020 pokračujeme po krátkej prázdninovej odmlke v sérii video výziev našich úspešných paralympijských osobností . A keďže osobnosť z predchádzajúcej výzvy Anka Oroszová nominovala na začiatku mesiaca júl do tej nadchádzajúcej stolnú tenistku Alenku Kánovú, budeme mať možnosť spoznať skutočne fenomenálnu športovkyňu, ktorá počtom získaných medailí a výsledkami, ktoré pre Slovensko vo svete dosiahla, patrí medzi najúspešnejšie zástupkyne nežného pohlavia v paralympijskom športe. A ako to už u takýchto mimoriadnych osobností býva, neuspokoja sa len tak s dosiahnutím svojich najvyšších cieľov len v jednej oblasti, ale naopak prekvapia nás svojou ohromnou vytrvalosťou a pokoria súčasne hneď niekoľko veľmi hodnotných osobných mét. Nebolo tomu inak ani u Alenky Kánovej, ktorá ak sa v živote pre niečo pevne rozhodla, odrazu to dávalo zmysel a prinášalo obdivuhodné výsledky. Pozrite sa, ako sa prihovorila vo svojej výzve všetkým fanúšikom stránky superfitonline.sk a možno Vás aj prekvapí, kto jej pri tom pomáhal a na koho v závere posunula svoju nomináciu pre ďalšiu výzvu :

Kto pozná Alenku Kánovú od detstva, určite sa mu v mysli ako prvé vynoria spomienky na krásnu prírodu dolného Liptova, kde na úpätí pohoria Veľká Fatra prežila svoje najkrajšie detské roky v náručí krásnych letných i zimných scenérií strediska Malinô Brdo. Tu jej rodičia prevádzkovali útulnú Májekovu chatu, na ktorej sa celoročne okrem turistov premlelo veľa športovcov a predovšetkým lyžiarov. Možno aj toto inšpiratívne prostredie zohralo veľký význam práve vtedy, keď sa musela vyrovnať s nepriazňou osudu, lebo ako 14 ročná utrpela pri dopravnej nehode vážny úraz. Po návrate z rehabilitačno-liečebného pobytu v NRC Kováčova, kde získala aj prvé kontakty so stolným tenisom na vozíku, rýchlo zistila, že okrem priateľov, spolužiakov a najbližšej rodiny môže vždy počítať aj s ďalším veľmi silným a pozitívnym fenoménom. Ďalší život spojila so športom a hoci vyskúšala viacero športov, už v začiatkoch jej učarovali predovšetkým lyžovanie na monoski a stolný tenis. Jej stolnotenisová športová kariéra neskôr nadobudla naozaj úctyhodný rozmer, keď v rozmedzí rokov 1998 – 2012 premenila takmer každú svoju účasť na významnom medzinárodnom podujatí na cennú medailu, pričom tie najcennejšie získala pre Slovensko na 4 letných paralympiádach – zlato (Sydney 2000), bronz (Atény 2004), striebro (Peking 2008) a bronz (Londýn 2012). Ak k tomu pripočítame ešte 4 tituly majsterky Európy (1999, 2005, 2007, 2009) a jeden titul majsterky sveta (2002), nie je náhoda, že v superlatívoch hovoríme naozaj o jednom z najúspešnejších paralympijských športovcov celej histórie. A aby tých úspechov nebolo málo, v období svojej najlepšej stolnotenisovej éry sa pustila aj do tvrdej práce s formujúcim sa tímom slovenských para curlerov. Ich prvé vystúpenie na ZPH Soči 2012 bolo korunované zatiaľ najväčším úspechom, keď dosiahli 6. miesto, pričom na paralympijskom turnaji dlho siahali aj na medailové umiestnenie. Spolu tak Alena Kánová štartovala na 7 paralympijských hrách, z toho na dvoch zimných. A ešte jednu krásnu medailu, možno tú najcennejšiu, dostala Alenka od života. Veď úspešne vyštudovala právo, má úžasnú rodinu, priateľa a dve krásne dcérky. Všetci spolu sa tešia a pocit, že tragická nehoda priniesla do jej života horkosť, už dávno vystriedali pocity šťastia, lásky, úspechu a vysokej akceptácie všetkého, čo v živote dosiahla.

Ak máte záujem spoznať túto skvelú športovkyňu, ženu, mamičku a vždy veselú a usmiatu kamarátku, určite neváhajte a zdvihnite telefón už túto sobotu 25.7.2020 a zavolajte Alenke Kánovej na telefónne číslo Superfitu 0940 850 138 v čase od 10:00 do 18:00. Alebo Vám viac vyhovuje písomný kontakt? Alenka Vám kedykoľvek rada odpovie na Váš e-mail na adrese: alena.kanova@azet.sk.