Úvodné usmernenie k cvičeniam Dušana Chromého

Čaute všetci športovci a priaznivci paralympijského športu!

Týmto Vás zdravím a verím, že ste na stránku www.superfitonline.sk nezablúdili len náhodou, ale naopak s túžbou získať mnoho zaujímavých informácii, možno aj s cieľom trochu sa vzdelať v oblasti športu, starostlivosti o svoju kondíciu a telo, či s motiváciou posunúť svoj športový výkon na vyššiu úroveň. Dovoľte mi preto, aby som Vám v týchto cieľoch a zámeroch pomohol a odovzdal niekoľko cenných postrehov a nápadov, ako videá efektívne využiť, ako sa v nich orientovať a tak z nich vyťažiť maximum.

Vo svojich videách, ktoré postupne pridávam do sekcie kondičných cvičení, sa snažím vždy metodicky vysvetliť ich zameranie, hlavnú podstatu a dávam návod, akým spôsobom si zostaviť tréning. Je preto dôležité, aby ste sledovali videa od začiatku, prípadne si ich pozreli aj opakovane, pretože iba tak pochopíte ich postupnosť, základy a vyhnete sa neistote a nepríjemným pocitom z cvičenia. 

Pre tých, ktorí s cvičením ešte nemajú väčšie skúsenosti, odporúčam využiť každé samostatné video, ako jednu kompletnú tréningovú jednotku. Dôležité je pritom posúvať sa od nižších čísel videí k tým vyšším a to trpezlivo a v logickej postupnosti tak, že sa k ďalšiemu videu posuniete až vtedy, keď zvládate obsah a náročnosť cvičení predchádzajúceho videa. Ak zvládnete celú radu jedného bloku cvičení, môžete už videá aj rôzne kombinovať, alebo si z nich vybrať len jednotlivé cvičenia a vytvoriť si tak vlastný originálny tréning.

Vo videách CS1-CS5 ponúkam aj tzv. metodickú radu cvikov (napr. DREP, TLAK NAD HLAVU, PRÍŤAH…), ktorá slúži ako orientácia pre to, aby ste vedeli, ako má vyzerať správny vývoj cvičenia, aby ste dokázali postupne svoje cvičenie posúvať od základných cvikov k zložitým a nie naopak.

Vozičkárske cvičenia CV1-CVx sú síce vždy zacielené na túto konkrétnu skupinu športovcov, ale môžu z nich prirodzene čerpať aj všetci tí, ktorí sa potrebujú zamerať na posilňovanie hornej časti tela.  

Novou súčasťou mojej sekcie sú videá RPS1-RPS4, ktoré sú zamerané na rozvoj konkrétnych pohybových schopností. Môžete preto sami posúdiť, ktorá pohybová schopnosť je pre Vás potrebná a za pomoci konkrétneho videa cvičiť, alebo aspoň sa inšpirovať k tréningu a dosiahnuť tak dokonalosť vo vybranej oblasti pohybových schopností, ako napr. sila, flexibilita alebo agilita.

Ak by ste však potrebovali pri svojom cvičení čokoľvek konzultovať, alebo by ste potrebovali poradiť s tvorbou konkrétneho tréningového plánu na určité obdobie, môžete ma kedykoľvek kontaktovať na mojej e-mailovej adrese: dusanch55@gmail.com.

Prajem Vám záverom veľa chuti do cvičenia a radosti z pohybu!

Mgr. Dušan Chromý