Deň otázok a odpovedí s osobnosťou paralympijského športu – Marcel Pavlík

Už túto sobotu pokračujeme v cykle „Deň otázok a odpovedí s osobnosťou paralympijského športu, keď prinášame ďalší veľmi úspešný príbeh športovca, paralympionika – lukostrelca Marcela PAVLÍKA.

Marcel sa po páde z výšky asi 70 metrov pri paraglidingu v Západných Tatrách, ocitol zoči voči úplne novej realite, keď zostal pripútaný na invalidný vozík. A ako to už v príbehoch našich úspešných paralympionikov býva, obrovský zmysel pre plnohodnotný návrat do života mu poskytol opäť šport a tak sa začal venovať lukostreľbe. Postupne si vynikajúcimi výsledkami „vyžiadal“ miesto medzi európskou elitou a už v roku 2014 získal titul majstra Európy. Pri štarte na svojej prvej paraolympiáde v Rio de Janeiro 2016 obsadil 5. miesto, pričom sme všetci, vrátane neho tušili, že to pri troche šťastia mohlo dopadnúť aj oveľa lepšie. Ale tak to už v technických disciplínach, akou je lukostreľba, jednoducho býva. V roku 2016 sa zúčastnil aj na ME zdravých športovcov v anglickom Nottinghame, kde sa spomedzi troch slovenských športovcov napriek hendikepu dostal najďalej. V roku 2018 získal na ME v Plzni bronz v súťaži jednotlivcov a zlato v mix-tíme spolu s Dianou Paschenkovou. V rokoch 2018 a aj 2019 získal zlatú medailu v disciplíne kladkový luk na podujatí Berlin Open Archery.

Marcel Pavlík je známy aj svojim veľmi otvoreným prístupom k pomoci ďalším športovcom, ktorí so športom iba začínajú. Bol veľkým propagátorom lukostreľby nevidiacich na Slovensku a výraznou mierou sa tak pričinil o jej popularizáciu, ba čo viac, na jeho návrh bola súťažná lukostreľba nevidiacich zapísaná do pravidiel slovenskej lukostreľby.

Celoživotným mottom tohto sympatického a skromného športovca je veta: „Neobzeraj sa späť do minulosti, čo bolo. Nerozmýšľaj nad budúcnosťou, aká bude. Začni žiť tu a teraz.“

Pozrite si jeho aktuálnu video-výzvu:

Ak Vás príbeh Marcela Pavlíka zaujal natoľko, že sa s ním chcete porozprávať, teší sa na Vás už túto sobotu 30.5.2020 na známom telefónnom čísle Superfitu – 0940 850 138, alebo na e-mailovej adrese pmarcelsvk@gmail.com.