Deň otázok a odpovedí s osobnosťou paralympijského športu – Anka Oroszová – pondelok 6.7.2020

V takpovediac jubilejnej – v poradí už desiatej výzve na Deň otázok a odpovedí sa nám predstavuje ďalšia výrazná osobnosť paralympijského športu, ktorá nielen svojimi obdivuhodnými športovými výkonmi, ale aj chuťou do života, prístupom k nemu a neustále prítomným úsmevom a optimizmom, môže byť tou pravou motiváciou pre mnohých z nás. Takto sa Anka Oroszová prihovorila priaznivcom stránky www.superfitonline.sk vo svojej výzve:

Anka utrpela úraz už vo svojich 16. rokoch, keď sa prevrátilo auto zvážajúce mladých brigádnikov. Už pred úrazom sa venovala športu, predovšetkým atletike a tancovala v ľudovom súbore. A bol to práve šport, ktorý ju posúval v živote ďalej aj po úraze. Už ako vozičkárka sa venovala atletike telesne znevýhodnených, lyžovala na monoski lyžiach, dlhé roky patrila medzi najlepších paralympionikov v tlaku na lavičke, v ktorom sa zúčastnila aj dvoch paralympiád (2000 a 2004) a obsadila dvakrát 6. miesto.

Po pauze v Pekingu (2008) jej očaroval ďalší krásny šport – handbike, ktorému sa veľmi úspešne venuje dodnes. A keďže Anka každej svojej činnosti, pre ktorú sa raz pevne rozhodne, venuje absolútne maximum, dosiahla v handbike vynikajúce výsledky. Po bronze na Majstrovstvách sveta v Taliansku 2009, pridala v roku 2017 striebro a bronz na Majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike. V handbike štartovala aj na ďalších dvoch svojich paralympiádach – 2012 v Londýne a 2016 v Rio de Janeiro. V súčasnosti sa pripravuje už na svoju piatu paralympiádu, ktorá sa má po preložení termínu uskutočniť v Tokiu v lete budúceho roku.

Aj vďaka svojej nezlomnej vôli dávať športu i životu vždy maximum, získala Anna Oroszová aj ďalšie krásne ocenenia, keď po Športovej osobnosti Mesta Košice získala v roku 2016 aj prestížne ocenenie Slovenka roka. Anka je doslova rodinný typ, už ako vozičkárka priviedla na svet krásnu dcérku, ktorá už dnes vyrástla na mladú dámu, každú chvíľu tiež trávi so svojim manželom Milanom, ktorý sa stal v posledných rokoch aj jej osobným trénerom. Veľmi rada spieva, tancuje a neunikne jej žiadna srdečná zábava v kruhu svojich najbližších priateľov. Miluje prírodu a viac ako ktorýkoľvek iný športovec bojuje za ochranu zvierat, predovšetkým týraných a opustených psíkov, či mačiek.

Veríme, že široký záber úspechov, aktivít a záujmov Anky Oroszovej Vás dokonale presvedčil o tom, že zavolať, či napísať jej, sa naozaj oplatí!

Urobiť tak môžete v pondelok 5. júla 2020 v čase od 10:00 do 18:00 na telefónnom čísle Superfitu 0940 850 138, alebo na e-mailovej adrese annaoroszova@gmail.com.

Tešíme sa na Vaše otázky a podporu ďalšej úspešnej paralympioničky na ceste za novými športovými i životnými výhrami!