Metodický príspevok 3: ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE OD ZAČIATKOV AŽ PO VYSOKÚ ŠPORTOVÚ VÝKONNOSŤ – III. ČASŤ

Ahoj všetci, ktorých zaujali naše príspevky o lyžovaní, cvičeniach na lyžiach a všetci tí, ktorý máte záujem nás ďalej sledovať. Práve pre Vás sme pripravili nové videá. Dnes sa posunieme trochu dopredu a precvičíme si to, čo sme sa naučili – t. j. oblúk prívratom a prejdeme až k začiatkom paralelného oblúka.

  V prvom rade stále zlepšujeme oblúk prívratom, jazdíme plynulejšie, už iba s kratšími a občasnými zastávkami. Ak spadneme, vieme sa rýchlejšie a koordinovanejšie postaviť, vieme citlivejšie zaťažovať lyže, pochopili sme, že čím viac lyžu zaťažíme (zatlačíme na ňu), oblúk je kratší a tým sa nám darí korigovať našu rýchlosť.

   Ale nie je to iba o nohách, aj keď tie pri lyžovaní zohrávajú najdôležitejšiu úlohu. Veľmi podstatné je aj správne postavenie trupu, ktorý je v podstate spevnený, ale nie strnulý a veľmi mierne natočený dolu svahom. Pre pochopenie správneho postavenia trupu nám pomôže nasledujúce cvičenie. A vieme si to precvičiť aj s rukami na kolene a aj s paličkami, ale pritom stále myslíme na správne postavenie celého trupu aj s rukami, ktoré sú vytiahnuté dopredu a mierne pokrčené.