Metodický príspevok 1: ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE OD ZAČIATKOV AŽ PO VYSOKÚ ŠPORTOVÚ VÝKONNOSŤ – I. ČASŤ

Roman PETRÍK, Juraj MEDERA v spolupráci s členmi ŠTK, 27.4.2020

Ahojte všetci, ktorí máte záujem zlepšiť sa v teórii, ale možno aj si pozrieť zaujímavé videá o lyžovaní,  ako sa zdokonaliť, aké cvičenia cvičiť na  zlepšenie techniky na svahu a ako sa pomaly prepracovať až k pretekovej jazde. A keďže chceme osloviť aj nelyžiarov a aj športovcov z iných športov, ktorí nemajú s lyžovaním skúsenosti, rozhodli sme sa my – lyžiarsky tréneri, pravidelne pripravovať online metodické materiály a k nim krátke komentáre, aby sme sa spolu precvičili a zdokonalili v lyžovaní, aj keď iba na suchu a bez snehu.

 Začneme pekne od začiatku ako si správne vybrať a obuť lyžiarky

POZRIEŤ VIDEO

…a ako lyže:

POZRIEŤ VIDEO

V prvom rade treba vždy myslieť na bezpečnosť, pretože lyžovanie vám má prinášať zábavu, dobrú náladu a smiech. Preto sa na svahu musíme chrániť a znižovať možnosť zranenia, takže správne nastaviť viazanie musí odborník. V čom si môžeme pomôcť sami, je nosenie prilieb a neskôr pri pretekovom lyžovaní aj iných chráničov.

Takže hurá na kopec ale ako? Ako lyže nosiť a pri tom nikomu neublížiť?              

POZRIEŤ VIDEO

  Ako sa na kopci pohybovať a chodiť, aby sme neboli viac v polohe ležiacej, alebo sediacej:

POZRIEŤ VIDEO

  No a keď sme sa už konečne dostali na svah, lyže si musíme vedieť zapnúť a aj vypnúť:

POZRIEŤ VIDEO

 Ak už máme lyže na nohách, môžeme začať s nácvikom prvých  cvičení, ako sa správne postaviť na lyže do základného postavenia a pomaly sa v tomto postavení kĺzať dolu svahom , šikmo svahom, alebo ako s lyžami šliapať. Samozrejme to realizujeme spočiatku na veľmi miernom, nenáročnom svahu a dbáme na paralelné postavenie nôh a správne postavenie trupu:

POZRIEŤ VIDEO

Všetko toto sa nám veľmi zíde pri neskorších a náročnejších cvičeniach. Základné postavenie a preklápanie chodidiel a nôh si môžeme trénovať aj doma bez snehu.

  Toto boli prvé kroky na snehu a pomalá jazda v základnom postavení dolu kopcom.  Už onedlho pripravíme nové cvičenia a obrázky na prvé oblúky v prívrate (v pluhu), či už jednostrannom alebo obojstrannom a neskôr sa posunieme aj ďalej.