Dušan Chromý – STRAVOVANIE A VÝŽIVA PRED A POČAS ŠPORTOVÉHO VÝKONU

Hlavnou úlohou jedla pred výkonom by malo byť dostatočné predzásobenie tela energiou, zaručiť hydratáciu, zahnať hlad a zabezpečiť stálu hladinu glukózy v krvi a naopak, jedlo by nemalo v nijakom prípade narušiť športový výkon. Preto sa odporúča zjesť posledné veľké jedlo 3 – 4 hodiny pred súťažou. Hlavnou príčinou vyčerpania počas výkonu je nedostatočná telesná zásoba sacharidov a preto je treba nutričnú stratégiu pred výkonom zamerať na optimalizáciu týchto zásob. Veľké predzásobenie sacharidmi však nemá veľký význam pri športových výkonoch trvajúcich od 60 – 90 minút. Posledné jedlo pred výkonom by malo byť  v rozsahu medzi 3 – 4 hodinami a malo by sa skladať z menších porcií kvalitných bielkovín a potravín, ktoré majú vysoký obsah hlavne zložených sacharidov, málo tuku a nízky obsah vlákniny. V tabuľke uvádzam doporučenú skladbu jedál v rôznych časových obdobiach pred zápasom alebo tréningom pri silovo-vytrvalostných športoch.

Časovanie prísunu živín v čase 2 – 4 hodiny pred výkonom:

Počas športového výkonu dochádza k postupnému vyčerpávaniu glykogénových zásob, čo samozrejme vedie k únave a narušeniu výkonnosti. Preto je prvoradou úlohou stravy, nie zabrániť vyčerpávaniu, ale doplňovať sacharidy už počas výkonu. Je nemysliteľné, aby športovec počas krátkodobého výkonu prijímal potravu na jej doplnenie. Je však možné využiť prestávky, ktoré v rámci športového výkonu, alebo tréningu  nastávajú. Športovci často narazia na problém, že nie sú schopní prijať jedlo v pevnej podobe. Či už sa jedná o energetické tyčinky, alebo ovocie. V takomto prípade sú najvhodnejšie športové gély alebo športové nápoje, ktoré obsahujú primerané množstvo sacharidov a sodík, ktorý je potrebný pre správnu hydratáciu organizmu. Na základe štúdií, ktoré preukázali zlepšenie výkonnosti, bolo navrhnuté podávať počas výkonu sacharidy v množstve 30 – 60 g za hodinu. Výber jedla počas výkonu ovplyvňuje mnoho faktorov, ako druh a dĺžka športovej akcie, klimatické podmienky, nutričný stav pred výkonom a fyziologické a biochemické vlastnosti každého jedinca. Preto je nesmierne dôležité, aby každý športovec trošku experimentoval, čo je pre neho vhodné, ale nie je na škodu vychádzať z presných informácií z overených zdrojov a snažiť sa tak zachovať „vedeckosť“ a upravovať si na mieru len drobné detaily.

V dobe vysokých športových výkonov a zaťaženia nie je moc času a ani priestoru na chyby. Dbajte preto na to, čím kŕmite svoje telo pred a počas výkonu a uvidíte, že pri troche snahy sa vám to pozitívne vráti a budete cítiť nielen väčšiu pohodu a komfort pri športe, ale bezpochyby sa to prejaví aj na vašich výsledkoch.